Za dva mjeseca u RS bez posla ostalo 4.700 radnika

Bez autora
Mar 24 2010

Broj nezaposlenih u RS za prva dva mjeseca ove godine, prema zvaničnim statistikama, povećan je za skoro 4.700 osoba te je tako na Birou za zapošljavanje manjeg bh. entiteta registrirano 150.036 nezaposlenih, što je za čak 16.000 više nego u istom periodu lani. Samo u februaru ove godine na evidenciji Biroa bilo je 2.200 novoprijavljenih, dok je mjesec ranije taj broj bio za 2.500 veći nego na kraju 2009. Iako u Birou za zapošljavanje RS ovako veliki rast broja nezaposlenih objašnjavaju činjenicom da je u zimskom periodu smanjena potražnja za sezonskim poslovima, uglavnom građevinskim, stručnjaci ističu da je stvarna slika o udaru krize na tržište rada u RS tek u ovoj godini došla do izražaja.

Za dva mjeseca u RS bez posla ostalo 4.700 radnikaBroj nezaposlenih u RS za prva dva mjeseca ove godine, prema zvaničnim statistikama, povećan je za skoro 4.700 osoba te je tako na Birou za zapošljavanje manjeg bh. entiteta registrirano 150.036 nezaposlenih, što je za čak 16.000 više nego u istom periodu lani.

Različiti mehanizmi


Samo u februaru ove godine na evidenciji Biroa bilo je 2.200 novoprijavljenih, dok je mjesec ranije taj broj bio za 2.500 veći nego na kraju 2009.

Iako u Birou za zapošljavanje RS ovako veliki rast broja nezaposlenih objašnjavaju činjenicom da je u zimskom periodu smanjena potražnja za sezonskim poslovima, uglavnom građevinskim, stručnjaci ističu da je stvarna slika o udaru krize na tržište rada u RS tek u ovoj godini došla do izražaja.

Direktor Agencije za posredovanje pri zapošljavanju Spektar iz Banje Luke Miroslav Vukajlović smatra da je ove godine onemogućeno daljnje prikrivanje lošeg položaja radnika i rasta broja nezaposlenih.

- Posljednjih mjeseci bilježi se brz rast broja nezaposlenih, i to na mjesečnom nivou za skoro 2.000. Više ne postoje kanali kojima se prividno sakrilo stvarno stanje na tržištu rada. Postojali su različiti mehanizmi kojima se samo odgađalo ovo što je početkom godine došlo na naplatu. Vrijeme je da skinemo maske i pogledamo u oči katastrofalnom položaju radnika, krizi koja nas je pogodila i nekonkurentnoj privredi - dodao je Vukajlović.

Veliki udar

U Savezu sindikata RS objašnjavaju da su podaci Biroa za zapošljavanje indikativni i da se vjerovatno radi o još većem broju nezaposlenih, s obzirom na to da je samo prošle godine skoro 40.000 radnika u RS ostalo bez posla.

- Rast broja nezaposlenih na Birou ne može se objasniti prilivom novih radno sposobnih mladih ljudi, jer nije kraj školske godine pa da bi to mogli biti svršeni studenti. Kriza iz prošle godine još veći udar zadaje na početku ove, a teško je da radnici uskoro mogu očekivati bolje - kazala je generalni sekretar Saveza sindikata RS Velka Odžaković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik